Liceul General Magheru Rm. Valcea

Go to content

Main menu

Istoricul şcolii

Despre noi


Citadela a invatamantului tehnic valcean, LICEUL TEHNOLOGIC "General Magheru" este infiintat in 1973 sub denumirea de Liceul Industrial pentru constructii de masini. De-a lungul existentei sale, aceasta unitate scolara a functionat sub denumirile de Liceu Mecanic Nr. 1, Liceul Industrial Nr.1, Grup Scolar Industrial 'General Magheru' iar in prezent numele de Liceul Tehnologic 'General Magheru'. Acest aspect se datoreaza amprentei istorice lasate de generalul Gheorghe Magheru, personaj marcat al revolutiei din 1848 din tara Romaneasca. De numele acestuia este redata organizarea taberei militare de la Raureni - Troianu din vara anului 1848 menita sa lupte pentru triumful idealilor Revolutiei pasoptiste in spatiul romanesc.
Organizata in luna august 1848 la indemnul si cu sprijinul lui Nicolae Balcescu, Ion Ghica si a altor fruntasi revolutionari, tabara generalului Magheru devine simbolul rezistentei armate impotriva interventiei straine otomane si tariste.
In spiritul efervescentei revolutionare, la 28 iulie 1848 , Generalul Magheru solicita lui Dumitru Zaganescu administratorul distinctului Valcean, gasirea unei pozitii favorabile din punct de vedere strategic. Alegerea locului taberei la Raureni- Troianu ofera conditii favorabile de aparare fiind marginita la Est de Olt si la Nord de Carpati, precum si posibilitatea unei bune aprovizionari sau retrageri in fata superioritatii numerice a inamicilor prin apropierea drumului de trecere spre Transilvania prin Cozia, Brezoi si Ciineni.
Desi existenta taberei a fost de scurta durata (2 august/ 25 septembrie 1848), generalul Gheorghe Magheru a format in regiunea Riureni-Troianu o armata revolutionara cu un pronuntat caracter popular de circa 30 000 de panduri, dorobanti si tarani. Infrangerea revolutiei determina rezolvarea taberei de pe 'Campul lui Troian' si plecarea generalului Magheru in exil peste Carpati. Impactul taberei militare organizate sub conducerea sa se transmite peste ani. Acest fapt este dovedit astfel prin ridicarea unui monument pentru aducerea aminte a acelor vremuri tulburi din 1848, precum si prin existenta acestei unitati scolare denumite Grup scolar Industrial "General Magheru" ce incearca sa duca mai departe traditia invatamantului romanesc.

Back to content | Back to main menu